Maailman suosituin ruoka

Pizza on samanaikaisesti yksinkertaista ja uskomattoman monipuolista ruokaa. Toisaalta siihen kuuluu aina vain kolme pakollista peruselementtiä, taikina, tomaattikastike ja juusto – eivätkä niistä kaksi jälkimmäistä edes ole aina pakollisia. Toisaalta erilaisiin taikinoihin, täytteisiin ja paistotapoihin tutustumiselle voi omistaa vaikka koko elämänsä.

Pizzan alkuperäinen idea on, että täytteenä voi käyttää lähes mitä tahansa

Yhä useampi suomalainen on ryhtynyt viime aikoina perehtymään pizzan hienouksiin. Eri pizzatyylejä kokeillaan nyt innokkaasti sekä ravintoloissa että kotikeittiöissä. Innostusta on lisännyt sekä raaka-aineiden saatavuuden parantuminen että pizzan paistamiseen soveltuvien kotiuunien yleistyminen.

Nykyaikainen pyöreä pizza syntyi Etelä-Italian Napolissa. Sieltä se on levinnyt ensin kaikkialle Italiaan ja sitten ympäri maailmaa. Italialaisen pizzan voi luokitella kahteen pääkoulukuntaan, napolilaiseen ja roomalaiseen. Puu-uunissa paistetun napolilaisen tunnistaa paksuista, pehmeistä reunoista ja taikinan reunojen mustista, palaneista pisteistä. Roomalaisessa pizzassa pohja on ohut, pizza on pyöreä ja rapea. Laadukas tomaattikastike on sen tärkein raaka-aine.

Amerikassa pizzan alalajit kukoistavat

Yhdysvaltoihin pizza tuli italialaisten siirtolaisten mukana, mutta kehittyi sitten omiksi amerikkalaisiksi alalajeikseen. Newyorkilainen pizza muistuttaa muuten napolilaista, mutta sen taikina on ohuempi. Yleensä se syödään käsin jättimäisinä slaisseina. Chicagossa suositaan paksua pannupizzaa. Samasta aiheesta on syntynyt myös Detroitin versio, jonka erikoisuutena on tomaattikastikkeen levittäminen pizzalle vasta juuston jälkeen. Kaliforniasta on puolestaan lähtöisin viime vuosina suosioon noussut hapanjuuritaikinaan leivottu pizza. Kalifornialaiset keksivät myös ”gourmet-pizzan”, jossa on ryhdytty käyttämään täytteinä kaikenlaisia hienouksia, kuten savulohta tai jopa kaviaaria.

Brasiliassa suositaan herneitä ja maissia, Japanissa ankeriasta ja ruotsalaiset ovat jostain syystä mieltyneet banaanitäytteiseen pizzaan.

Kukin maa taaplaa tyylillään

Pizzan perusideaan kuuluu se, että täytteenä voi käyttää periaatteessa mitä tahansa. Eri puolilta maailmaa löytyykin valtavasti esimerkkejä eksoottisista täytteistä: Brasiliassa suositaan herneitä ja maissia, Japanissa ankeriasta ja ruotsalaiset ovat jostain syystä mieltyneet banaanitäytteiseen pizzaan. Suomessa taas suositaan ananasta pizzatäytteenä enemmän kuin missään muualla maailmassa.

Kotzone on taitettu, salaatilla täytetty pizzaherkku

Suomalaiseen makuun

Kotipizzan pizza on muistuttaa hieman newyorkilaista pizzaa, mutta ennen kaikkea se on tyyliltään suomalaista. Kaikki raaka-aineet on valittu suomalaisen yleisön makua ajatellen, ja monia niistä – esimerkiksi Kotipizzan ja Valion yhdessä kehittämää pizzajuustoa – ei saa mistään muualta.

Tuotekehityksessä kiirettä pitää

Tuotekehitys on keskeinen osa Kotipizzan toimintaa. Ruokalistalla tulee jatkossakin olemaan vanhoja tuttuja, mutta kysyntään on vastattava myös suomalaisten makujen ja mieltymysten muuttuessa. Tänä syksynä listalle palaava Sienimestari on erinomainen esimerkki modernista suomalaisesta klassikosta.

Samankaltaista sisältöä

Lisää rapeaa sisältöä