Sielukas seitan rokkaa

Olet varmasti kauppojen hyllyjen välissä suunnistaessasi huomannut, kuinka monen kirjavat kasviproteiinituotteet ovat raivanneet hyllytilaa kysynnän kasvaessa. Niin muuttuu maailma, Eskoseni, ja maailman mukana on meidän jokaisen omia kulutustottumuksiammekin uudelleen tarkasteltava. Pizzoissamme kasvipohjaisista proteiineista tämän hetken kuuminta hottia on seitan, jota nyt myös tammikuussa lanseerattu Seitanrulla-uutuus sisäänsä sulkee. Mutta mikä on tämä aivan seitanin hyvä kasviproteiini? Otetaas selvää…

Seitanin synty ulottuu 1000-luvun kiinaan

Wikipedia kertoo, ”seitan on vehnägluteenista valmistettu, lihaa muistuttava elintarvike, jota etenkin kasvissyöjät ja vegaanit käyttävät usein lihan tapaan ruoassa”. No, tämä saattoi olla vielä tuttua tarinaa, onhan se monissa suomalaisissa joulupöydissä vaihtoehtona viihtynyt pitkään – itsellämmekin jo yli parinkymmenen vuoden ajan. Sen sijaan seitanin synty, joka vie meidät 1000-luvun Kiinaan, tulee monelle yllätyksenä.

Ei siis mikään ihan viimeisin trendi-ilmiö tämä seitan. Tuolloin buddhalaiset munkit kehittivät omaa kasviskeittiötään ja kokeiluista syntyi seitan, sekä toinen yhä tänä päivänä suosittu, vielä seitaniakin tunnetumpi tofu. Seitan sai pikkuhiljaa buddhalaisuuden leviämisen myötä jalansijaa myös muualla Aasiassa, jossa se nauttii edelleen suurta suosiota, ja josta se on lopulta kulkeutunut myös meidän länsimaisiin keittiöihin.

Seitania pääsee puraisemaan mm. Seitanrullassa

Vain mielikuvitus rajana seitanin käytölle

Itse seitan valmistetaan vehnäproteiinista. Ja kuten seitanin kanssa aiemmin sinunkauppoja hieroneet tietävät, on valmistus helppoa ja sen rakenne taipuu lähes mihin muotoon tahansa – lastuiksi, makkaroiksi, muruksi, ”kinkuksi”… Vain mielikuvitus on rajana. Kuten on mielikuvitus rajana myös seitanin maustamiseen!

Kotipizzan seitan valmistetaan Pyhännällä ja luonnollisesti myös meidän seitanissa on ihan omat speciaalit mausteensa. Harjaantuneempi hifistelijä saattaakin bongata makunystyröillään siitä juustokuminaa ja aavistuksen chiliä. Seitan-variaatioiden vaihtelevuus näkyi myös menneenä jouluna, jolloin lähikaupassakin saattoi hyllyiltä löytää useampaa valmista jouluseitania kinkun kaveriksi taikka sen sijaan.

Kiinnostuitko?

Netti on pullollaan helppoja ja nopeita vinkkejä seitanin valmistukseen maustamisineen päivineen. Ihan se kaikista helpoin tapa tutustua seitaniin kenties on nostaa tassu pystyyn tilaamisen merkiksi, ja pistää pöytä koreaksi meidän Seitanrullalla tai vaikka Superseitan-pizzalla.

Teetpä sitten itse tai tilaat eväät meiltä, niin lopputulos on varmasti aivan seitanin hyvää!

Näin tilaat Seitanrullan kotipizza.fi:stä

Samankaltaista sisältöä

Lisää rapeaa sisältöä