Suomalaisten vege-suosikit

härkäpapuperfettaSuomalaista käsityötäuutuus

Kuluvana keväänä on Kotipizzoissa kautta maan päässyt puraisemaan huikean herkullista täyteuutuutta, fermentoitua härkäpapua. Meillä härkäpapu näki päivänvalon ensimmäistä kertaa helmikuussa lanseeratussa, kausipizza El Nacho Vegessä. Kesää kohti kirmatessamme tullaan näkemään vielä muitakin mielenkiintoisia vegeuutuuksia, joissa fermentoitua härkäpapua komeilee muodossa tai toisessa. El Nacho Vege sulatti nopeasti suomalaisten sydämet, joten mikä ihme on tämän raaka-aineen salaisuus, joka oli osaltaan nostamassa pizzaa nopeasti hillittömäksi hitiksi? Mitä se fermentointi itse asiassa tarkoittaakaan?

Fermentointi, tai kansanomaisemmin ‚ÄĚhapattaminen‚ÄĚ, on ikivanha tapa loihtia ruokaan uusia makuel√§myksi√§. Hapattaminen onkin synnytt√§nyt tuttuja makuja suomalaisiin suihin mm. hapankaalin, ruisleiv√§n, juuston ja piim√§n muodossa. Ja nyt sen suosio on j√§lleen nousussa kiinnostuksen kasvaessa yh√§ luonnollisempaa ruokaa kohtaan.

Fermentointia on käytetty myös perinteisesti paljon esimerkiksi vihannesten säilömiseen. Monelle onkin saattanut jo isovanhempien kellarissa suolaliemeen kipatut kaalit ja porkkanat vastaan tulla, jotka lumoavissa lasipurkeissa hyllyillä lepäsivät. Fermentointi tarkoittaa siis käymistä, jossa bakteerit pilkkovat ruoassa olevia hiilihydraatteja orgaanisiksi hapoiksi ja muiksi käymistuotteiksi. Tämä erittäin vanha tekniikka on kuulunut erilaisissa muodoissaan lähes kaikkien kulttuurien ruokaperinteisiin.

Pizzoistamme löytyvä fermentoitu härkäpapu on täydellinen tuote herkuttelijalle, joka arvostaa mainiota makua ja suutuntumaltaan miellyttävää kasviproteiinia, jossa todella myös proteiinia piisaa. Härkäpapu on yksi maailman vanhimmista viljelyskasveista ja lähiruokaa parhaimmillaan. Papujen sisältämä kuitu tekee hyvää suolistolle ja se pitää pitkään nälän tunteen poissa, joten ei ole ihme, että härkäpapu on noussut supertrendikkääksi ilmiöksi meillä ja maailmalla. Meille Kotipizzaan fermentoitu härkäpapu tulee Tarhurin Pavulta, Oitin kylältä Hausjärveltä.

Fermentoituun härkäpapuun ehdit vielä iskemään huhtikuun ajan kiinni mm. El Nacho Vegessä, jonka jälkeen pizzarintamalla puhaltavat uutuuksien myötä taas raikkaat, herkulliset tuulet. Ja ainahan voit myös rakentaa omavalintaisen pizzan härkäpavun ympärille, jonka kaveriksi valitset juuri sinulle parhaiten sopivat täytteet pizzan päälle. Perfetta!

Lisää aiheeseen liittyvää