Vegeproteiinit väkevässä nosteessa

Keväällä 2021 Kotipizzoissa kautta pääsi puraisemaan huikean herkullista täyteuutuutta, fermentoitua härkäpapua. Meillä härkäpapu näki päivänvalon ensimmäistä kertaa helmikuussa lanseeratussa, kausipizza El Nacho Vegessä. El Nacho Vege sulatti nopeasti suomalaisten sydämet, joten mikä ihme on tämän raaka-aineen salaisuus, joka oli osaltaan nostamassa pizzaa nopeasti hillittömäksi hitiksi? Mitä se fermentointi itse asiassa tarkoittaakaan?

Uusinta uutta vai vanhaa tekniikkaa?

Fermentointi, tai kansanomaisemmin ”hapattaminen”, on ikivanha tapa loihtia ruokaan uusia makuelämyksiä. Hapattaminen onkin synnyttänyt tuttuja makuja suomalaisiin suihin mm. hapankaalin, ruisleivän, juuston ja piimän muodossa. Ja nyt sen suosio on jälleen nousussa kiinnostuksen kasvaessa yhä luonnollisempaa ruokaa kohtaan.

Härkäpapu on yksi maailman vanhimmista viljelyskasveista ja lähiruokaa parhaimmillaan.

Fermentointia on käytetty myös perinteisesti paljon esimerkiksi vihannesten säilömiseen. Monelle onkin saattanut jo isovanhempien kellarissa suolaliemeen kipatut kaalit ja porkkanat vastaan tulla, jotka lumoavissa lasipurkeissa hyllyillä lepäsivät. Fermentointi tarkoittaa siis käymistä, jossa bakteerit pilkkovat ruoassa olevia hiilihydraatteja orgaanisiksi hapoiksi ja muiksi käymistuotteiksi. Tämä erittäin vanha tekniikka on kuulunut erilaisissa muodoissaan lähes kaikkien kulttuurien ruokaperinteisiin.

Herkuttelijan valinta

Fermentoitu härkäpapu on täydellinen tuote herkuttelijalle, joka arvostaa mainiota makua ja suutuntumaltaan miellyttävää kasviproteiinia, jossa todella myös proteiinia piisaa. Härkäpapu on yksi maailman vanhimmista viljelyskasveista ja lähiruokaa parhaimmillaan. Papujen sisältämä kuitu tekee hyvää suolistolle ja se pitää pitkään nälän tunteen poissa, joten ei ole ihme, että härkäpapu on noussut supertrendikkääksi ilmiöksi meillä ja maailmalla. Meille Kotipizzaan fermentoitu härkäpapu tulee Tarhurin Pavulta, Oitin kylältä Hausjärveltä.

Fermentoidun härkäpavun paluu?

Härkäpapu hurmasi väkevästi El Nacho Vegessä ja sen kohtalosta on ahkerasti meiltä kyselty. Ja loppuvuosi 2021 lupaakin mannaa tähän mainioon täytteeseen ihastuneelle yleisölle – jotain aivan uutta ja härkäpapumaisen herkullista on siis ruokalistalle luvassa!

Samankaltaista sisältöä

Lisää rapeaa sisältöä