Miltä maistuu Lappi pizzalautasella?

”Halusimme tuoda Lapin Kotipizzan lautaselle”, kertoo Risto Mikkola Poronkäristyspizzan synnystä. Mikkola toimii Kotipizzan tuotekehityksen luovana johtajana, joka kotimaisten, puhtaiden ja laadukkaiden raaka-aineiden puolestapuhujana sekä intohimoisena luontoihmisenä, inspiroitui väkevästi pohjoisen maagisista makumaailmoista sesonkipizzaa suunnitellessaan.

Keittiömestari Risto Mikkola ja Kotipizza-yrittäjä Vesa Säkkinen tuotekehityspalaverissa Lapin maisemissa

Tämän päivän rakastettu sesonkiherkku ei syntynyt käden käänteessä Risto Mikkolan valtakunnassa, Helsingin Kalasatamassa sijaitsevan koekeittiön taianomaisessa tunnelmassa. Mikkola halusi perehtyä perusteellisesti suunnittelupöydällä vielä lepäävän pizzansa perimään. ”Reppu selkään ja Lappiin!”, naurahtaa kokkivelho suunnittelun ensiaskeleista. ”Parhaimmillaan luova työ kantaa hedelmää, kun sulla on kaveri, jonka kanssa ideoista ja ajatuksista voi sparrailla. Mä soitin ensimmäisenä tutulle kaverille Rovaniemelle, Kotipizza-yrittäjä Vesa Säkkiselle ja sanoin, että nyt se meidän yhteinen haave toteutetaan”, jatkaa Mikkola tuotekehityksen vaiheista. Pian Mikkola olikin jo reppunsa kanssa napapiirin nurkilla, Säkkisen auton keulan osoittaessa kohti erämaita.

Risto Mikkola kertoo Poronkäristyspizzan synnystä

”Reppu selkään ja Lappiin!”

Risto Mikkola, Kotipizzan luova johtaja

Tuolloin heräsi henkiin Mikkolan ja Säkkisen yhteinen unelma, ”Lapin Lumoksi” kutsuttu pizza, jota voidaan pitää nykyisen Poronkäristyspizzan kantaisänä. Lapin Lumo tuli alun perin tarjolle vain synnyinsijoilleen Rovaniemelle. Pari vuotta ehti Suomen suurimmassa Kotipizzassa, Vesan omistamassa Rovaniemen ravintolassa, Lapin Lumoa tarjoillessa vierähtää, kun Risto Mikkola huomasi, ettei pohjoisen maagiset maut jättäneet mestaria rauhaan. ”Lapin Lumon makumaailma oli jotain ihan ainutlaatuista. En halunnut jättää sitä vain pohjoisen pizzakansan yksinoikeudeksi, vaan lähdimme miettimään evoluution seuraavaa vaihetta”, kertoo Mikkola silloisista ajatuksistaan. Lapin Lumosta lähdettiinkin huolellisesti hiomaan uutta kausipizzaa kaikkiin Kotipizza-ravintoloihin talveksi 2021-22. Raaka-aineiden laadusta ei Mikkola suostunut tinkimään tuumaakaan, lopputuloksen haluttiin tekevän kunniaa suomalaiselle luonnolle mitä maukkaimmissa määrin. Poronkäristyspizza, legenda heti ensi puraisusta, oli syntynyt.

Vesa Säkkinen ja Risto Mikkola kausipizzojen kuningasta synnyttämässä

Samankaltaista sisältöä

Lisää rapeaa sisältöä