Asia on ananas

Ananas pizzassa jakaa mielipiteet. Varmaa on vain se, että sen pitää olla vastuullisesti tuotettua.

Yksi suurimmista pizzan ystäviä jakavista kiistoista on kysymys siitä, kuuluuko ananas pizzaan. Ananasta joko vihataan tai rakastetaan intohimoisesti.

Suomessa ananaksen rakastajia on poikkeuksellisen paljon. Kotipizzan verkkokaupan datan perusteella noin joka kolmas Kotipizzasta tilattu pizza sisältää ananasta. Omavalintaisissa Perfetta-pizzoissa ananas on suosituin yksittäinen täyte.

Ananas onkin suomalaista pizzamakua vahvasti määrittävä tekijä. Voi hyvin väittää, että suomalaiset ovat kiintyneempiä ananakseen pizzassa kuin mikään muu kansa.

Mutta mistä tuo rakastettu ja vihattu täyte on kotoisin? 

Kotipizzan käyttämästä ananaksesta on vastannut jo yli viidentoista vuoden ajan indonesialainen Great Giant Pineapple, maailman johtava vastuullisen ananaksen tuottaja. Yhtiö viljelee ananasta yli 30 000 hehtaarin tiloilla Lampungissa Sumatran saarella ja omistaa myös tilan yhteydessä sijaitsevan tehtaan, jossa ananasta käsitellään, pakataan ja säilötään.

Great Giant Pineapplen pelloilla harjoitetaan vuoroviljelyä ja kemiallisten lannoitteiden käyttöä vähennetään jatkuvasti. Ananaksista ei heitetä hukkaan grammaakaan, vaan esimerkiksi jauhetuista kuorista ja latvoista tehdään ravinnerikasta lietettä, joka levitetään pelloille satokausien välissä. Kasvijätteistä jalostetaan myös biokaasua, joka tuottaa noin kolmanneksen tilan ja tehtaan käyttämästä energiasta.

Pelloilta ananakset kuljetetaan tehtaaseen, jossa ne pestään, lajitellaan, kuoritaan, leikataan ja säilötään. Kotipizza-ananas on pakattu ja säilötty omassa mehussaan, ilman lisättyä sokeria. Ananasta ei purkiteta, vaan se pakataan ympäristöystävällisesti pusseihin.

Mistä tiedämme kaiken tämän?

Siitä, että Great Giant Pineapplella on käytössä useita puolueettomia laatujärjestelmiä, joiden prosesseja seurataan tarkasti. Sertifioinnit takaavat muun muassa elintarviketurvallisuuden, ympäristöystävällisyyden sekä sosiaalisen vastuun asiat. Tunnemme Great Giant Pineapplen myös siksi, että Kotipizzan edustajat vierailevat säännöllisesti yhtiön tilalla ja tehtaalla.

Säilömisen jälkeen ananakset laivataan Bandar Lampungin satamasta Kaakkois-Aasian suurempiin satamiin Singaporeen ja Port Klangiin, josta ne tulevat Eurooppaan ja edelleen Helsingin satamaan. Matka kestää noin puolitoista kuukautta. 

Perillä Suomessa ananasta ja muita tuotteita toimitetaan ravintoloihin kahdesti viikossa. Viimeisestä askelesta – siitä, päätyykö ananas pizzasi täytteeksi – päätät yksin sinä.

Lisää rapeaa sisältöä