Tuulivoimaa pizzauuneihin

Kotimaisen tuulivoiman käyttäminen on tärkeä etappi Kotipizzan matkalla kohti hiilineutraalia pizzaa. Puhdas energia myös vaikuttaa kaikkiin Kotipizzan sidosryhmiin. Kysyimmekin asiakkaan, ravintolatyöntekijän, yrittäjän ja yhteistyökumppanimme mielipidettä tuulisähköstä, jota myös meidän ikioma tuuliturbiinimme tuottaa parhaillaan Kurikassa.

Saara Efana pizzan äärellä. Kuva: Tero Peltoniemi

Saara Efana
Kotipizzan asiakas, Helsinki

”Kuluttajana pyrin suosimaan vastuullisesti toimivia yrityksiä. Haluan luottaa siihen, että yritys kantaa vastuunsa ja kertoo siitä eikä jätä kaikkea asiakkaan vastuulle. Minulle on tärkeää myös se, että olen voinut olla töissä yrityksissä, jotka panostavat vastuullisuuteen.

Eniten minua kiinnostaa se, miten yritys suhtautuu ympäristöön ja ilmastoasioihin. Tuotteiden kotimaisuus on myös tärkeää, ja usein se kulkee käsi kädessä ympäristövastuun kanssa. Molemmat ovat isoja asioita, joihin liittyy paljon eri puolia.

Puhdas energia on tietysti ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun kannalta tärkeä asia. Samalla se on kuitenkin asia, josta useimmilla tavallisilla kuluttajilla ei ole paljon tietoa ja josta on aika työlästä ottaa selvää.

On hyvä, että yritys on itse aktiivinen ja kertoo energia-asioistaan selkeästi ja luotettavasti. Se, että Kotipizza siirtyi käyttämään tuulivoimaa, kuulostaa hyvältä. Toivottavasti asiasta kerrotaan enemmänkin myös asiakkaiden näkökulmasta.” 

Nuorille työntekijöille on varmasti tärkeää, että työnantajakin ottaa vastuullisuusasiat vakavasti.

Janne Orelma

Janne Orelma
Kotipizza-ravintolan myymäläpäällikkö, Helsinki

”Kun puhutaan vastuullisuudesta, olen itse kiinnittänyt huomiota ennen kaikkea tuotteiden kotimaisuuteen. On hienoa, että Kotipizzakin tukee kotimaisia tuottajia. On myös hyvä, että huomioidaan erilaiset asiakkaat ja tarjolla on esimerkiksi vegaanisia vaihtoehtoja.

Nuoret työntekijät suhtautuvat asiaan ehkä hieman eri tavalla kuin me viisikymppiset. He kierrättävät itse ja ovat kaikin puolin hyvin perillä vastuullisuusasioista. Heille on varmasti tärkeää, että työnantajakin ottaa vastuullisuusasiat vakavissaan. Jos ollaan ihan rehellisiä, itse en parikymppisenä ajatellut sellaisia asioita ollenkaan.

Sähköhanke kuulostaa hyvältä, erityisesti se, että siinä on kyse kotimaisesta energiasta. Mediassa puhutaan paljon tuulivoimasta, ja uskon että se yleistyy yrityksissä lähiaikoina. Tuntuuhan se hyvältä, että Kotipizza auttaa asian edistämisessä. Asiakkaatkaan tuskin panevat pahakseen.”

Janne Orelma ilahtui kuullessaan tuulisähkön käyttöönotosta Kotipizzoissa. Kuva: Tero Peltoniemi

Vastuullisuus ei ole pikajuoksua, vaan pidempi matka. Tuulisähkö on siinä konkreettinen etappi.

Pinja Paasimaa

Pinja Paasimaa
Kotipizza-yrittäjä, Kajaani

”Asiakkaiden kanssa jutellessa huomaa, että Kotipizzalla on vahva brändi, johon liitetään vastuullisuus. Asia on vain korostunut korona-aikana, koska myös turvallisuus on osa vastuullisuutta. Tuntuu siltä, että on tehty yhdessä jotain oikein.

Yrittäjän näkökulmasta on hienoa, että ketju panostaa vastuullisuuteen muissakin asioissa kuin tuotteissa. Tuulisähkö on siitä hieno esimerkki. Monellakaan yrittäjällä ei ole aikaa kiireen keskellä vertailla parasta sähkösopimusta sen vaikutuksineen. Siksi on ihanaa, että ketju tekee sen puolestamme kilpailukykyiseen hintaan.

Myös ravintolan henkilökunta on koko ajan kiinnostuneempi näistä asioista. Meillä ainakin puhutaan paljon siitä, että henkilökunnan pitää tietää vastuullisuuteen liittyvät asiat niin, että osaa vastata silloin kun asiakkaat kysyvät. 

Vastuullisuus ei ole mielestäni pikajuoksua, vaan pidempi matka. Vastuullinen sähkö on ehdottomasti konkreettisin etappi tällä matkalla. Jos haluamme säilyttää jälkipolvillemme luonnon monimuotoisuuden, puhtaan ilman ja valkeat talvet, kaikkien on ryhdyttävä ilmastotalkoisiin. 

Ei riitä, että yksin hallitus, yhteisöt ja yritykset muuttavat asioita, vaan tarvitsemme siihen suunnannäyttäjiksi myös asiakkaamme. Toivoisin, että vastuullisuus ei jäisi vain trendiksi, vaan siitä tulisi yksi yritystoiminnan peruspilareista.”

Pinja Paasimaalle ympäristöstä ja luonnon monimuotoisuudesta huolehtiminen on tärkeää. Kuva: Tero Peltoniemi

Jarmo Valvio
Ilmatar Windpower Oyj:n myyntipäällikkö, Helsinki

”Olen tehnyt pitkän uran myynnin ja markkinoinnin parissa. Jossain vaiheessa sain eräänlaisen herätyksen ja aloin ajatella sitä, pitäisikö omalla työllä olla jokin syvempi merkitys.

Asia kirkastui, kun tulin töihin puhtaaseen kotimaiseen sähköön erikoistuneelle Ilmattarelle. Täällä saan tehdä työtä aivan suuren energiamurroksen keskiössä. 

On hienoa nähdä konkreettisesti, kun tuulipuistot nousevat ja alkavat tuottaa sähköä. On myös todella palkitsevaa vaikuttaa siihen, että yritykset ja tavalliset kansalaiset siirtyvät kiihtyvällä tahdilla fossiilisista polttoaineista käyttämään uutta päästötöntä, kotimaista energiaa. 

Meille Ilmattarella on todella iso asia päästä yhteistyöhön Kotipizzan kanssa. Kyse ei ole vain siitä, että ravintoloissa paistetaan nyt pizzaa puhtaalla energialla. Tärkeää on myös se, että iso valtakunnallinen brändi levittää sanaa ja näyttää esimerkkiä. Kun Kotipizzan oma turbiini nousi Kurikkaan, se toimii vastaisuudessakin monelle konkreettisena osoituksena siitä, että muutos on mahdollinen myös energia-asioissa.”

Jarmo Valvio kertoo, kuinka tuulisähköä tehdään.
Miten Saara kokee ilmastokysymykset arjessaan?
Pinja on yrittäjänä tasoittamassa tietä kohti hiilineutraalia pizzaa.

Mikä hiilineutraali pizza?
Kotipizza on sitoutunut siihen, että sen ruokatuotteet ovat hiilineutraaleja vuoteen 2030 mennessä. Se tarkoittaa, että karsimme esimerkiksi pizzojemme hiilijalanjäljen nollaan, jotta ilmasto ei kuormitu. Kotipizza on hyvien puolella ja siksi haluamme olla myös osa ilmastokriisin ratkaisua. Uskomme, että päästöjen vähentämisestä hyötyvät kaikki tämän planeetan asukkaat asuinpaikasta riippumatta.

Miksi juuri tuulivoima?
Päädyimme valitsemaan tuulivoiman ennen kaikkea sen vuoksi, että se on puhdas ja kotimainen energiamuoto. Lisäksi panostus kokonaan uuteen voimalaan tukee uutta uusiutuvan energian tuotantoa kotimaassa, sekä lisää työllisyyttä ja paikallisia verotuloja.

Missä Kotipizzan oma tuulivoimala on?
Kotipizzan oma tuulivoimala rakentui Etelä-Pohjanmaalle, Kurikan Rasakankaan tuulipuistoon. Kurikassa on hyvät tuuliolosuhteet, riittävästi etäisyyttä asutukseen ja mahdollisuus sovittaa tuulivoimatuotanto yhteen alueen muun maankäytön kanssa. Alueen rinnakkainen käyttö muuhun toimintaan, kuten esimerkiksi marjastukseen, on edelleen sallittua tuulipuiston käyttöönoton jälkeen.

Millainen Kotipizzan oma tuulivoimala on?
Kotipizzan kolmisiipisen voimalan, eli turbiinin, teho on 5–6 megawattia. Se on yksi Kurikan tuulipuiston kahdeksasta voimalasta. Turbiini sai myös näyttävät Kotipizza-teippaukset komeisiin kylkiinsä.

Kotipizzan oma tuulivoimala tahkoaa sähköä Kurikan Rasakankaan tuulipuistossa.

Lisää rapeaa sisältöä