Sydän sykkii Sienimestarille

Sienimestari sisältää herkkutattipölyä, tuoreita herkkusieniä, oranssina leimuavia kantarelleja ja uutena lisänä suppilovahveroita. Kotipizzan tuotekehittäjien ideoimaan makuyhdistelmään kontrasteja tuovat pikkelöity punasipuli ja piparjuurimajoneesi. Neljän sienen pizza on ylistys suomalaiselle luonnolle.

Satokausipizzojen supersankari, Sienimestari, saapasteli jälleen syksyyn

Pohjois-Savosta pizzan päälle

Sienimestarin kantarellit, herkkutattipöly ja suppilovahvero ovat kotoisin Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan erämaametsistä. Kaavi Porcinin työntekijät kuivattavat sienet Tohmajärvellä sijaitsevassa tehtaassa. Kotipizzalaisten hommaksi jää vain esivalmistelu, eli kantarellien ja suppilovahveroiden liottaminen suolavedessä.

”Herkkutattien kanssa on toimittava nopeasti, että laatu säilyy korkeana”

Martti Nyberg – Kaavi Porcini

Herkkutattien käsittely on tarkkaa puuhaa. Ne kuivataan Kaavi Porcinin tehtaalla samana päivänä kuin ne on poimittu: parhaimmillaan kuivuriin pääsee 500–800 kiloa herkkutatteja päivässä.
”Omiin tuotteisiimme käytetään ainoastaan samana päivänä kuivattuja tatteja. Herkkutatit ovat herkkiä samaan tapaan kuin tuore kala. Niiden kanssa on toimittava nopeasti, jotta laatu säilyy korkeana”, Kaavi Porcinin toimitusjohtaja Martti Nyberg kertoo.

Suppilovahveroilla ja kantarelleilla ei ole yhtä kova kiire. Ne voivat odottaa kuivausta pidempään ja säilyvät silti muuttumattomina. Kantarellien erikoisuus on, että ne vain paranevat kuivurissa. Kuivaus saa niiden maun ja aromit syvenemään.

Näin säilöt sienet oikein

Sieniä kuivataan alle 38 asteessa, kunnes niiden nestepitoisuus on alle kymmenen prosenttia. Herkkutateilla kuivausaika on 12 tuntia. Sen jälkeen sienet säilytetään ilmattomassa pakkauksessa, jotta niihin ei pääse kosteutta. Sienimestaria varten kuivatut herkkutatit myös jauhetaan ja niihin lisätään merisuolaa. Se syventää herkkutatin aromia ja tekee seoksesta hienojakoista pölyä.

Jokainen sienestäjä tietää, että helteisen ja kuivan kesän jälkeen sienisato ei välttämättä ole runsas. Jos uutta satoa ei löytyisi tarpeeksi, Sienimestaria varten on varattu edellisenä syksynä kuivattuja sieniä. Kaavi Porcinin sienestäjien kantarelliapajia on muun muassa Juvalla ja Punkaharjulla, herkkutatteja puolestaan löytyy Tohmajärven, Ilomantsin ja Kiihtelysvaaran metsistä.

Sienimestarin herkkusienet tulevat toiselta kotimaiselta yritykseltä, Mykoralta. Herkkusienet ovat tuttuja ympäri vuoden Kotipizzan menussa komeilevista herkuista, esimerkiksi Quattro Stagioni -klassikkopizzasta. Valkoisia Champ-herkkusieniä on viljelty Kiukaisissa Mykoran kasvuhuoneissa vuodesta 1990. Viljelyssä ei käytetä torjunta-aineita ja jokainen sieni poimitaan käsin. 

Sienimestarin synty

Sienimestarin ensiaskeleet otettiin jo rapiat 40 vuotta sitten Oulussa, kun pikkupoika nimeltä Risto Mikkola suuntasi vanhempiensa kanssa joka syksy kohti lähimetsiä. Tuolloin mukana kiikkui vuoroin marjaämpäri, vuoroin sienikori.

Lapsuuden metsissä synnytettiin Ripen tiivis suhde luontoon ja luonnon antimiin. Nykyisessä roolissaan keittiömestarina ja Kotipizzan tuotekehityksen velhona Risto Mikkola pyrkii tutkimaan ja hyödyntämään luontoamme mahdollisimman monipuolisesti luomuksissaan.

Ja jos et varsinaista sieniretkeä päätä tänä syksynä metsän siimekseen tehdä, jota lämpimästi suosittelemme, niin istu edes hetkeksi Sienimestarin kanssa samaan pöytään, pistä silmät kiinni ja anna suomalaisen luonnon näyttää herkullisimmat puolensa.  

Tilaa tästä

Lisää rapeaa sisältöä