Kotipizza ilmastolaskuri hero

Unohda henkilöautolla ajetut kilometrit – laske hiilijalanjälki pizzoissa!

Nyt voit muuttaa saunailtojen, lentojen, lämmityksen tai minkä tahansa itseäsi mietityttävän asian päästölukeman arkiseen, kaikille tuttuun verrokkiin – pizzaan. Laskurimme kääntää minkä tahansa päästölukeman suosikkipizzasi mittaan: monenko pizzan ilmastojälkeä se vastaa? Unohda siis iänikuinen päästöjen vertailu henkilöautolla ajettuihin kilometreihin ja muunna nuo kryptiset hiilidioksidiekvivalentit pizzoiksi!

Kolmen vuoden projektissamme olemme laskeneet kaikille ruokatuotteillemme hiilijalanjäljen. Laskuissa ovat mukana raaka-aineet, niiden tuotanto, kuljetus, käsittely ja pakkaukset, ruokatuotteiden valmistuksesta aiheutuvat päästöt, kuten ravintoloiden energian- ja vedenkulutus. Laskelmiin sisältyvät myös arvio ravintoloissa muodostuvasta jätteestä, sekä ravintolan puhdistuksesta syntyneet päästöt, unohtamatta myöskään pizzalaatikon osuutta. Vink vink: Ilmastolaskurin ansiosta näet nyt verkkokaupassamme jokaisen ruokatuotteen päästövaikutuksen tilausta tehdessäsi!

Muunna mikä tahansa päästölukema pizzan mittaan, voit poimia esimerkkivaihtoehtoja laskurin alta!

1. Syötä päästölukema (kgCO2e), jonka haluat pizzanmitassa:

Laskimme kuuden eri aktiviteetin hiilijalanjäljen

Laskimme sinulle kuuden aktiviteetin hiilijalanjäljen, jotta saat hieman käsitystä hiilijalanjälkien koosta. Tiesitkö muuten, että keskivertosuomalaisen vuotuinen hiilijalanjälki on noin 10 300 hiilidioksidiekvivalenttikiloa (kgCO2e)? Globaalisti kestäväksi arvioitu hiilijalanjälki tulisi taas olla noin 2 500 kgCO2e.

Netflix-elokuva 0,42 kgCO2

Laskenta on tehty kaksi tuntia kestävälle elokuvalle, joka katsotaan iPad-laitteelta. Laskenta on toteutettu seuraavilla oletuksilla: elokuva toistetaan teräväpiirtona, datan käyttö tunnissa laitetta kohti on korkeintaan 3 Gt, mobiilidatan siirto 0,3 kWh/Gt ja mobiilidatan siirto yhteensä 1,8 kWh. Elokuvan katseluun käytettävän päätelaitteen kulutukseksi on arvioitu 0,007 kWh. Laskenta sisältää myös päätelaitteen päästöt.

Sähkösaunan lämmitys 4,6 kgCO2

Laskenta on tehty sähkökiukaalle, joka on tehokkuudeltaan 8 kW. Oletuksena on, että kiuasta on lämmitetty 2,5 tunnin ajan.

Uimahallireissu 8,28 kgCO2

Laskenta on tehty nelihenkiselle perheelle, joka matkustaa uimahallille autolla. Laskenta sisältää kuljetuksen (5 km) edestakaisin, uimahallin sekä uima- ja peseytymisveden lämmityksen, saunan lämmityksen sekä jäätelötuutit lapsille. Laskentaa varten on jouduttu tekemään useita oletuksia, jotka vaikuttavat laskennan luotettavuuteen. Uimareissun päästökerroin ei myöskään ota huomioon energiankäytön upstream-päästöjä eikä uimavedessä käytettävistä kemikaaleista syntyviä päästöjä.

Ilmalämpöpumpun käyttö 37,7 kgCO2 per viikko

Laskennassa ilmalämpöpumppua on käytetty yhden viikon ajan kesäaikana ja se on viilentänyt 75 m2 kerrostaloasunnon. Laskennassa on tehty myös seuraavat oletukset: talossa on käytössä kaukolämpö, ilmalämpöpumppua käytetään pääasiassa vain jäähdytykseen ja jäähdytysteho on 5 kW per asunto. Oletuksena on, että hellepäiviä (ylin lämpötila yli +25 C) on kesällä noin 2,7 viikossa (keskiarvo 2018–2021) ja asunnossa on viilennys päällä 12 h vuorokaudessa.

Uuden älypuhelimen hankinta 64 kgCO2e

Laskenta on tehty käyttäen iPhone 13 tietoja. Puhelimen elinkaarenaikaiset päästöt sisältävät materiaalien hankinnasta, tuotannosta, toimituksesta, käytöstä sekä käytöstä poistettaessa kierrätyksestä aiheutuvat päästöt.

Moottorivenematka Turku-Maarianhamina 276 kgCO2

Laskenta on tehty Targa 27.1. veneelle, jossa on moottorina Volvo Penta D6-330. Laskenta on toteutettu seuraavilla oletuksilla: etäisyys Turku-Maarianhamina välillä on 195 km eli 105,3 meripeninkulmaa (mpk), polttoaineen kulutus (diesel, 330 hv) on noin 1,4 l/mpk ja kokonaiskulutus matkalla on 147,4 l per suunta.

Lisätietoja aktiviteettien laskennasta

Kotipizzan ruokatuotteiden, kuten tämän sivun esimerkkipizzojen hiilijalanjälkiluvut on ilmoitettu mittayksikössä CO2e (hiilidioksidiekvivalentti). Mittayksikkö kuvaa eri kasvihuonekaasupäästöjen yhteenlaskettua ilmastoa lämmittävää vaikutusta. Siinä kasvihuonekaasupäästöt on laskettu ja konvertoitu vertailukelpoisiksi hiilidioksidin kanssa. Huomaathan, että osassa aktiviteettien luvuista on käytetty ekvivalenttipäästöä ja osassa taas hiilidioksidipäästöä (CO2), koska kaikkien aktiviteettien osalta ei ole saatavilla riittävästi ekvivalenttitietoa luotettavista lähteistä. Luvut ovat kuitenkin vertailukelpoiset.

Aktiviteettien laskelmat on toteuttanut hiilijalanjäljen mittaamiseen ja ilmastomyönteisen liiketoiminnan kehittämiseen keskittynyt asiantuntijayritys Clonet Oy, joka on kehittänyt OpenCO2.net-hiilijalanjälkialustan. Osassa laskelmia on jouduttu tekemään oletuksia ja arvioita, jotka vaikuttavat laskennan luotettavuuteen. 

Miksi meitä kiinnostaa pizzan ilmastopäästöt?

Kotipizza on sitoutunut siihen, että kaikki ruokatuotteemme ovat hiilineutraaleja vuoteen 2030 mennessä. Hiilineutraali tarkoittaa, että ilmastopäästöjä vältetään, vähennetään ja kompensoidaan vähintään sama määrä kuin niitä syntyy. Näin voimme varmistaa, että ilmasto ei kuormitu toimestamme. Ketjun ilmastotyön pohjana on yhteistyössä kestävän kehityksen konsulttiyhtiö Gaia Consultingin kanssa toteutettu hiilijalanjälkilaskenta.

Laskennan tavoitteena on selvittää, kuinka paljon Kotipizzan ruuan tuotannossa syntyy ilmastoa kuormittavia kasvihuonekaasupäästöjä, sekä tunnistaa mahdollisuudet vähentää ja välttää ruokatuotteiden päästöjä. Samalla se mahdollistaa tuotteiden hiilijalanjäljen viestimisen asiakkaille. Näin pyrimme antamaan asiakkaillemme mahdollisuuden tehdä vastuullisia valintoja.

P.S. Yllättikö pizzanälkä samalla, kun tutustuit ilmastotyöhön? Ei hätää, laita tilaus tulemaan, niin me hoidetaan!